Függönycsere tanácsok 1. rész

Lakásunk függönyözése

Sokan bizonytalanok vagyunk. Lecserélnénk a függönyeinket. Tönkrement, vagy unjuk már, de hogyan is fogjunk hozzá? Hol keressünk anyagot? Hogyan számoljuk ki a mennyiséget, amire szükségünk van? Milyen díszítést válasszunk?
Ehhez adunk most tanácsot minden érdeklődő számára!

Függönycsere tanácsok

„Mielőtt vásárolni indulunk, mérjük le a karnist, és a karnison lévő akasztó távolságát a kívánt hossztól (földtől vagy radiátortól). A legtöbb lakástextil üzletben ezekkel az adatokkal már boldogulunk, mert az eladók ki tudják nekünk számolni. De nagyon egyszerűen mi magunk is. Amennyiben az általunk választott függönyanyag elegendő széles a mi szobánk magasságához, akkor a karnis, valamint a kívánt ráncolás szélességét kell összeadnunk, és annyit vásárolnunk. Mivel a fényáteresztő függöny vékonyabb, abból lehet duplán is számolni az anyag mennyiséget.
Például: ha három méteres a karnisunk, akkor hat méter anyagot vegyünk, 280 vagy 300 cm széles textilből.
Amennyiben a kiválasztott textil 140 cm széles, a karnis szélességét osszuk el 140-nel. Ahányszor megvan benne, annyiszor vegyük meg a mért hosszunkat (karnistól a földig vagy a radiátorig), és vegyünk még  egyszer vagy kétszer a ráncolás miatt. Például: ha 3 méteres a karnisunk, akkor a 300 cm-ben a 140 cm 2,14-szer van meg, így minimum háromszor-négyszer érdemes megvenni az anyag hosszát.
Fontos, hogy ne feledkezzünk meg azokról a pluszokról, amit a fölhajtás, varrás miatt kell rászámolnunk. Minél hosszabb a függönyünk, annál szélesebb felhajtást kíván az anyag az aljára (6-12 cm közt). A hosszanti szegéseket általában 4 cm-re varrjuk.

További lépések

Függönycsere tanácsok sorában a következő fontos szempontja a textilek minősége, esése. Mit vegyünk figyelembe a választásnál. Erről a kérdésről következő bejegyzésünkben olvashatnak;)

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn