Töltőanyagok a kreatív lakberendezésben

Poliuretán habszivacs darálék, szilikonizált poliészter, polisztirol gyöngy. Ne ijedj meg olvasó, nem kattintottál rossz helyre. Ha textil termékek készítésére vállalkozol, kreatív szeretnél lenni vagy legalább annak „látszani” és nem készen akarod megvenni az alvópárnát, az ajándék díszpárnát, a babzsák fotelt, esetleg a kismamának a szoptatóspárnát, unokádnak a plüssmacit – meg kell ismerkedni ezekkel a kifejezésekkel, azaz a töltőanyagfajtákkal, ha eddig nem is találkoztál velük. Ezekre ma már a textiltermékek készítésénél sokszor szükségünk lehet.

Poliuretán habszivacs, mint töltőanyag

A poliuretán habszivacs darálék leginkább párnák töltésére szolgál, díszpárnák belsejének kitöltésére alkalmas. Ha szeretnénk a díszpárnánkat mosni és nem tisztítóba vinni, érdemes egy belső párnatokot gyártani, melybe a darált szivacsot beletöltjük és így csak a könnyebben piszkolódó levehető huzatot kell mosni. Akkor ajánljuk, ha kis költségű termék előállítása a cél, mert a töltőanyagok közül a darált poliuretán habszivacs felel meg leginkább ennek az elvárásnak. A darált szivacs ellen az szólhat, ha közvetlenül a díszpárna huzatba szeretnénk betölteni a töltőanyagot és a textíliánk vékonyabb anyagból van, mert esztétikailag zavaró lehet, hogy a szivacsdarabok kitüremkednek a vékonyabb textília alatt. Segítségként egy 70 x 70 cm-es párnába kb. 80-100 dkg poliuretán habszivacs szükséges.

Szilikonizált poliészter töltőanyag

Vékonyabb textil huzat esetén érdemes átgondolni, hogy esetleg a szilikonizált poliészter golyókból álló töltőanyag használatát, amiből a piacon már több helyen is kapható habosított változat. Könnyen kezelhető, mosható, habos, „nem esik össze” idő előtt. Alvópárnába is érdemes kipróbálni, továbbá ha pihe-puha textiljátékot szeretnénk készíteni, ezek könnyedén kitöltik a kis hézagokat is. A szilikonizált poliészter magasabb esztétikai igényeknek felel meg, illetve a termék kisebb súlya és puhasága se elhanyagolható tényező a töltőanyagok összehasonlításakor, de emiatt az ára is magasabb. Segítségként egy 40 x 40 cm-es párnába kb. 30 dkg „szöszre” szükséges.

Polisztirol gyöngy, mint a babzsák fotel töltőanyag

És végül a nagy felfedezett polisztirol gyöngy, melyet sokáig leginkább csak az építőipar használt hőszigetelő tulajdonsága miatt. Könnyű fehér színű, döntően gömb alakú, különálló szemcsék.  Térkitöltésre, sérülékeny tárgyak köré öntve, dekorációs célokra alkalmazható. Az irántuk való bővülő keresletet a babzsák fotelek, puffok, szoptató párnák népszerűvé válása okozza.  Ezek, az akár bútort is helyettesítő ülést- fekvést kényelmessé tevő tárgyak a belsejükben levő golyócskáknak köszönhetően átölelő, meleg, érzetet biztosítanak. Saját kezűleg is varrhatunk ilyen kényelmi eszközöket, illetve az idővel összetömörödő golyócskákat pótolhatjuk is a vásárolt polisztirol gyönggyel, de jó ha felkészülünk rá, hogy az alapanyag statikussága miatt mi és a környezetünk „havassá” válhat. A polisztirol gyöngyből ma már sok helyen kínálnak 250, 100, 50 literes kiszerelést. Egy felnőtteknek is kényelmes babzsák fotelbe mi 220-250 litert javaslunk.

Reméljük, hogy e három – poliuretán habszivacs, szilikonizált poliészter és polisztirol gyöngy – töltőanyag megismerése kedvet csinált ahhoz, hogy most, amikor a díszpárnáknak, babzsák foteleknek egyre nagyobb a divatja, Te is beállsz a „csináld magad” kedvelőinek és gyakorlóinak sorába.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Item added to cart.
0 items - Ft