Mi is az a “martindale”?

A bútorszövetekkel kapcsolatban biztos sokszor halljuk a kifejezést: “martindale szám”, de vajon mit is jelent ez a bizonyos érték, és mekkora legyen, hogy nyugodtak lehessünk az általunk választott kárpit minőségét illetően?

Bútorszövet

A martindale szó valójában az adott bútorkárpit kopásállóságára utal, értéke pedig igen széles tartományban mozoghat 10.000-től 100.000-ig. Ez a mérőszám tulajdonképpen a “beüléseket” jelenti, azazhogy hányszor ülhetünk le kedvenc kanapénkra, székünkre ahhoz, hogy az azt borító bútorszövet ne kopjon ki.

IMG_8084

Ebből következik tehát, hogy minél magasabb ez az érték, annál több évig élvezhetjük ülőgarnitúráink, kárpitozott bútoraink eredeti színben tündöklő, sérülésmentes felületének látványát.

Egy átlagos, hétköznapi használatra ajánlott bútorsOLYMPUS DIGITAL CAMERAzövet kopásállósága általában 20.000-es érték körül mozog, a legtöbb zsenília szövet ekkor már megbízható minőségűnek tekinthető.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKözintézményekbe, nagyobb igénybevétel és gyakoribb használat esetén azonban már az erősebb, jobb kopásállóságú, 40.000 martindale körüli szöveteket ajánljuk.

A legerősebb kárpitoknak a textilbőröket és műbőröket tekinthetjük, melyek martindale értéke akár a 100.000-et is elérheti, így ha választásunk erre a szövetre esik, akár egy életre szóló textilterméket is lelhetünk benne;)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.